Loading...

Kā sevis kopšana ietekmē psihisko veselību

2023. gada 23. maijs, 20:19

Sevis kopšana ir svarīgs fiziskās veselības aspekts un viens no galvenajiem faktoriem stabila emocionālā stāvokļa uzturēšanā. Skaidrs, ka rūpes par ķermeni nozīmē kompleksu pieeju — rūpes par ādu, matiem un nagiem, pareizu uzturu, fizisko slodzi, meditācijas un atpūtu. Pēdējo gadu galvenā skaistumkopšanas tendence ir dabiskuma saglabāšana, tāpēc arvien lielāku popularitāti gūst aparātprocedūras, masāžas un citi veselības uzturēšanas pakalpojumi, kam ir izteikta pozitīva ietekme uz psiholoģisko komfortu.

Kā sevis kopšana uzlabo psiholoģisko stāvokli

  • Paaugstina pašapziņu. Kad mēs rūpējamies par savu ķermeni un esam apmierināti ar atspulgu spogulī, aug mūsu pašnovērtējums. Kļūst vieglāk tikt galā ar ikdienas rūpēm, komunicēt ar apkārtējiem un ātrāk pieņemt lēmumus.
  • Uzlabo omu. Rūpes par sevi izraisa veselu pozitīvu emociju gammu, kas uzlabo garastāvokli un mazina trauksmes un depresijas fona sajūtu.
  • Palīdz tikt galā ar ikdienas stresu. Visas sevis kopšanas procedūras ārstnieciski iedarbojas uz nervu sistēmu, palīdz saglabāt iekšējo līdzsvaru un kontroli pār emocijām. Skaistumkopšanas salonā mēs uz laiku atslēdzamies no visām raizēm un piederam tikai sev. Smadzenes to uztver kā pilnvērtīgu atpūtu, nomierinās un pievērš uzmanību rūpēm par ķermeni. Iegūtā iekšējā miera sajūta ļauj vieglāk pārdzīvot stresa situācijas un paaugstina emocionālo noturību. Ja to dara regulāri, tiek iegūts papildu instruments cīņai ar ikdienas uztraukumiem.
  • Attīsta koncentrēšanās spējas, disciplinē un uzlabo produktivitāti. Ja mēs rūpējamies par savu ķermeni un mācāmies atslābināties, tad mēs varam labāk tikt galā ar uzdevumiem un darbiem. Mēs jūtamies možāki un enerģiskāki, un tas mums ļauj daudzkārt efektīvāk strādāt un sasniegt vajadzīgos rezultātus. Turklāt skaistumkopšanas rituālu ievērošana padara mūs kārtīgākus un disciplinētākus. Mēs pēc grafika apmeklējam noteiktas procedūras salonā, un arī mājās sevis kopšana ir jāveic regulāri. Tas mums palīdz kļūt organizētākiem un iemācīties labāk plānot.
  • Palīdz izveidot ciešu kontaktu ar savu ķermeni, iemīlēt to un pieņemt sevi. Gandrīz ikviena no mums ir ar kaut ko neapmierināta sevī. Regulāras rūpes par savu ķermeni — sejas kopšana, epilācija, masāža un citas procedūras — palīdz mums „sadzirdēt” savu ķermeni, iemīlēt to un iemācīties izprast tā vajadzības. Skaistumkopšanas procedūras veido smadzenēs pareizu vēstījumu: „Es mīlu sevi un rūpējos par savu ķermeni.”

Interesants fakts

Rūpēm par savu ķermeni ir „apgrieztās cilpas” efekts. Tas nozīmē, ka smadzenes un āda atrodas nepārtrauktā saskarē, tāpēc kontrole pār emocijām var būt daļa no ādas problēmu risinājuma! Kad mēs izjūtam stresu un trauksmi, ķermenis pieņem, ka tam draud briesmas, un izdala hormonu kortizolu. Tas paaugstina cukura līmeni asinīs un palēnina funkcijas, kuras organisms uzskata par nebūtiskām ārkārtas situācijās. Stresa hormons pastiprina sviedru un sebuma izdalīšanos, kas aizsprosto poras un izraisa pūtītes, kā arī nomāc imūnsistēmu, tāpēc tā nespēj adekvāti cīnīties ar iekaisumu un baktērijām.

Tas var izraisīt izsitumu uzliesmojumus, infekcijas, kairinājumu un ādas slimības. Turklāt kortizols vājina kolagēna un elastīna veidošanos, tāpēc ādas šūnas pienācīgi neatjaunojas, kas izraisa grumbu veidošanos. Izveidojas apburtais loks: psiholoģiskie stresori var veicināt ādas stāvokļa pasliktināšanos, savukārt vides stresori caur ādu var izraisīt negatīvas emocionālās reakcijas. Tāpēc laiks, ko jūs veltāt sevis kopšanai, ir vērtīgs, jo ļauj pārslēgties un nonākt pilnīgas gan fiziskas, gan psihiskas relaksācijas stāvoklī.

Svarīgs padoms

Ķermeņa kopšana ir ļoti noderīga iekšējās harmonijas uzturēšanai. Bet ir svarīga nianse: to nedrīkst uztvert kā „defektu ārstēšanu”. Nekultivējiet sevī pārliecību „es baidos novecot”, „kaut es ātrāk atbrīvotos no briesmīgajiem izsitumiem” utt. Pareizais iemesls, lai apmeklētu kosmetologu, ir tas, ka „kopšana ir ļoti patīkama”, „es uzdāvināšu sev aprūpi ar kvalificētu speciālistu rokām”, „man patīk mans ķermenis”, „man patīk lutināt un iepriecināt savu ādu”. Ar pareizu attieksmi visi jūsu skaistumkopšanas rituāli noteikti nāks jums par labu.

5 min read Laser
Top