Loading...

Visa patiesība par saules aizsarglīdzekļiem

2023. gada 23. maijs, 20:14

Vasara jau gandrīz klāt, tāpēc ir pienācis laiks atsvaidzināt zināšanas par saules aizsarglīdzekļiem un to lietošanas noteikumiem. Aktīvas saules iedarbības periodā ir svarīgi aizsargāt ādu no ultravioletā starojuma kaitīgās ietekmes. Nav nozīmes, vai atrodaties pie jūras vai pilsētā, tropiskā valstī vai vietā ar mērenu klimatu — lai āda joprojām būtu skaista un veselīga, tā ir jāaizsargā no saules stariem. Nevajag pilnīgi izvairīties no saules, pietiek ievērot vienkāršus noteikumus, lai ultravioletā starojuma iedarbība būtu veselīga.

Kas ir ultravioletais starojums

Ir trīs ultravioletā starojuma veidi: UVA, UVB un UVC. UVA starojums iekļūst dziļi ādā un izraisa priekšlaicīgu novecošanu un onkoloģiskās slimības. UVB starojums iekļūst virsējos ādas slāņos un bieži kļūst par apdegumu un bojājumu iemeslu, savukārt UVC starojums ir galvenais fotonovecošanās vaininieks.

Kā darbojas saules aizsarglīdzekļi

Kosmētikas maciņš nav iedomājams bez saules aizsarglīdzekļiem. Šo skaistumkopšanas līdzekļu sastāvā ir vielas, kas atstaro vai absorbē ultravioleto starojumu un neļauj tam iekļūt ādā. Bieži aizsarglīdzekļos ir ietvertas sastāvdaļas, kas mitrina ādu un novērš tās dehidratāciju.

Kā izvēlēties līdzekli

  • Ja plānojat atrasties saulē ilgāk par pāris stundām vai jūsu ādas tonis ir ļoti gaišs, lietojiet aerosolu vai krēmu ar augstu aizsardzības līmeni. Vispārīgais ieteikums vairumam ļaužu ir SPF 30 vai vairāk. Jūsu ādas vajadzības visprecīzāk noteiks skaistumkopšanas speciālists.
  • Ja āda ir taukaina vai jaukta tipa, ir vajadzīgs līdzeklis ar vieglu tekstūru. Ja ādai ir nosliece uz sausumu, raugieties, lai sastāvā būtu mitrinošas vielas.
  • Centieties izvēlēties līdzekli, kas aizsargā no visu trīs veidu ultravioletā starojuma (UVA, UVB un UVC).
  • Izvēlieties saules aizsargkrēmu, kura sastāvā nav alergēnu un citu kaitīgu sastāvdaļu, kas var izraisīt alerģisku reakciju vai ādas kairinājumu. Ja jums ir jutīga āda, pārliecinieties, ka sastāvā nav aromatizatoru, spirta vai parabēnu. Rūpīgi iepazīstieties ar saules aizsarglīdzekļu sastāvu un centieties pirkt līdzekļus, kuru ražotājiem ir laba reputācija.
  • Sejai ir jāizvēlas atsevišķs līdzeklis, kas ir paredzēts tieši šai zonai. Ieteicams vienmēr izmantot līdzekli ar SPF 50. Lūpām var izmantot speciālas lūpu krāsas ar SPF 30/50.
  • Dažkārt pilsētā un ne pārāk karstā laikā, ja neatrodaties pludmalē un neuzturaties tiešos saules staros ilgāk par 15 minūtēm, varat izmantot aizsarglīdzekli ar SPF 15. Līdzekļi ar zemāku aizsardzības līmeni var novērst apdegumus (ne vienmēr), taču nevar aizsargāt pret ādas slimībām.
  • Pārbaudiet derīguma termiņu. Ja tas nav norādīts, skaitiet 3 gadus no izgatavošanas datuma. Ja kosmētikas līdzeklis ir bijis pakļauts karstuma iedarbībai, piemēram, atradies uz palodzes, kad uz tās krita saules stari, līdzeklis ir jāizlieto, cik drīz vien iespējams, jo tā derīguma termiņš saīsinās.
  • Ievērojiet noteikumu — jo augstāks aizsardzības līmenis, jo labāk.

Kā pareizi lietot saules aizsarglīdzekli

  • Uzklājiet saules aizsargkrēmu 30 minūtes pirms iziešanas saulē un atkārtoti uzklājiet ik pēc divām stundām vai biežāk, ja peldaties vai stipri svīstat.
  • Saules aizsargkrēms ir jāuzklāj uz visiem atklātajiem ādas apgabaliem, tostarp uz sejas, kakla, rokām un kājām. Uzklājiet pietiekami daudz saules aizsargkrēma — aptuveni 30 ml, lai noklātu visu augumu.
  • Neuzklājiet līdzekļus ar dažādu aizsardzības līmeni citu uz cita — tam nav jēgas. SPF līmenis nepaaugstināsies, koeficients būs vienāds ar pēdējā uzklātā līdzekļa vērtību. SPF nav kumulatīvs.
  • Uz dzimumzīmēm klājiet līdzekli ar SPF 50. Var uzklāt uz pamata saules aizsargaerosola vai aizsargkrēma, ja to vērtība ir zemāka.
  • Izmantojiet aizsardzību pret ultravioleto starojumu katru dienu, it sevišķi vasarā. Ultravioletais starojums spēj izkļūt cauri mākoņiem un stiklam un izraisīt ādas bojājumus.
5 min read Laser
Top